Back to All Events

ÅRSTIDENE AV J. HAYDN | UNIVERSITETETS AULA

Universitetets Aula
Søndag 5. mai kl. 18.00

Medvirkende
Ensemble Allegria
Det Norske Blåseensemble
Solister
Det Norske Solistkor
Dirigent Grete Pedersen

Program
Joseph Haydn: Die Jahreszeiten (Årstidene), gjendiktet til nynorsk av Paal-Helge Haugen

EN HYLLEST TIL LIVET 
Den østeriske komponisten Joseph Haydn levde i en tid hvor naturen berørte alle sider ved tilværelsen, og sammen med Skapinga (1798) er Årstidene (1809) et av hans mest ambisiøse verk.

Årstidene følger vi en familie bosatt på landet i løpet av årets fire faser – fra overgangen til vår, gjennom sommeren, høsten og vinteren. På veien hylles livet og gleden over det skapte; soloppgangen, troen, vinen og kjærligheten. Her er store stormer, full fest og takknemlighet over gavene jorda gir oss.

Årstidene er skrevet for tre solister, orkester og kor, og stiller store krav til utøverne. Vi er derfor stolte av å samarbeide med Ensemble Allegria, Det Norske Blåseensemble og dirigent Grete Pedersen på årets Haydn-turné, som alle kjennetegnes av høy kunstnerisk kvalitet og energisk musikalitet.

OPPLEV ÅRSTIDENE PÅ NY!
For mange er nok Haydn mest kjent som far til symfonien og strykekvartetten, og som et viktig forbilde for komponister som Mozart og Beethoven.

Solistkoret, Ensemble Allegria, Blåseensemblet og Grete Pedersen har i flere år fremført Haydns musikk på norsk. I 2014 hadde prosjektet «Skapinga på norsk» premiere. Musikken var kjent for mange, men teksten opplevdes som ny – for første gang fikk publikum oppleve verket på norsk. Suksessen ble gjentatt i fjor med norgesturné med satsene sommer og høst fra Årstidene. I år får publikum for første gang oppleve alle fire årstider, oversatt til nynorsk av poet Paal-Helge Haugen.

Konserten inngår i Solistkorets Oslo-serie.

Kjøp billetter her 


Om de medvirkende:

Det Norske Blåseensemble er et unikt orkester i dagens kulturliv – satt sammen av 24 av landets fremste profesjonelle musikere. Ensemblets høye kvalitet og kreativitet tiltrekker gjestedirigenter og solister fra hele verden. Ensemblet er basert i Halden, og med en historie tilbake til 1734 er det landets eldste orkester i kontinuerlig drift.

Berit Norbakken Solset er en av Norges mest etterspurte sopraner både nasjonalt og internasjonalt. Etter avsluttet diplomstudium ved Norges Musikkhøgskole vant hun i 2006 Rikskonsertenes prestisjefylte konkurranse INTRO-klassisk. I tillegg til å være en flittig brukt solist i oratorier, pasjoner og messer har hun gitt solokonserter ved mange av de klassiske festivalene og festspillene i Norge. Hun er en etterspurt solist med verdensledende orkestre og dirigenter, som i Sydney Opera House sammen med Anima Eterna Brugge ledet av Jos van Immerseel, Tokyo Opera City Hall med Tokyo Philharmonic Orchestra og dirigent Mikhael Pletnev. Berit samarbeider også jevnlig med dirigenter som Robert King, Daniel Reuss, Erik Nielsen, Andreas Spering, Olof Boman og Ottavio Dantone.

Yngve Søberg har sin utdannelse fra Musikkhøyskolen i Oslo og Det Kongelige Danske Operaakademi i København. I 2003 debuterte han på Operaen i København. Søbergs debut på Den Norske Opera (DNO) kom i 2007 da han spilte sakristanen i Puccinis Tosca. Senere har han gjort hovedroller i operaer som Carmen, Figaros bryllup, La Bohème, Aida, La Traviata og Madama Butterfly ved DNO. Yngve Søberg er en ettertraktet konsertsanger og har gjestet med de store skandinaviske orkestrene. Han har vunnet en rekke priser. Han har blant annet mottatt Ruud Wallenberg-stipendet flere ganger, og fikk den prestisjefylte Tom Wilhelmsens Opera og Ballett pris I 2012, samme år som han også fikk det store stipendet av Operaens Venner. Høsten 2012 ble han fast medlem av solistensembelet ved Den Norske Opera & Ballett.

Anders Jerker Dahlin regnes som en av de fremste lyse tenorer i sin generasjon. Han er en ettertraktet konsertsolist som har gjestet de fleste store konserthusene i Europa med et repertoar som spenner fra barokken til Britten. Som operasolist har han hatt engasjementer som bl.a. tittelrollehaver i Rameau-operaene Zoroastre (i Amsterdam og ved Drottningholm i Stockholm,) Castor i Castor et Pollux(Salle Pleyel, Paris) og Titus i Mozarts i den kritikerroste oppsettingen av La clemenza di Titomed Orchestra of he 18th century i 2017. I tillegg engasjeres han til en rekke andre hovedroller i operaer av bl.a.  Charpentier, Monteverdi, Lully og Mozart, og høster også stor internasjonal anerkjennelse som evangelist i Bachs pasjoner. I 2014 ble han tildelt stipend fra prestisjetunge Jussi Björlings minnefond.