Back to All Events

Glogerfestspillene: Avslutningskonsert - Christus am Ölberge

Det blir en mektig avslutning på årets Glogerfestspill når et stjernelag av kor, orkester, dirigent og solister fremfører Ludwig van Beethovens eneste oratorium Kristus ved Oljeberget (Christus am Ölberge). Verket er sjelden fremført i Norge, men er uten tvil et høydepunkt i den vokalinstrumentale kirkemusikken.

Handlingen utspiller seg i hagen Getsemane, rett før Jesus blir tatt til fange. Han ber sin Far om trøst, samtidig som han hilser sin egen korsfestelse velkommen som en “helbredelse av menneskeheten”. Beethovens oratorium er mindre preget av religiøs andakt enn de dramatiske hendelsene i pasjonsfortellingen. Disse hendelsene underbygges av en fargerik, nesten operatisk musikk. Det er mye som tyder på at Beethoven tenkte dette som en opera, men på grunn av fastetiden, hvor opera var forbudt, ble verket et oratorium.

Teksten ble skrevet av opera-librettisten Franz Xaver Huber. Verket hadde sin urfremføring i Wien i 1803, en tirsdag i Den stille uke. Komponisten hadde dårlig tid mot slutten. Trombonestemmen ble til natten før urfremføringen, og sendt med en elev til prøven neste morgen.

Konserten starter med Gustav Mahlers vakre sang “Ich bin der Welt abhanden gekommen”, en stillferdig hyllest fra Det norske Solistkor til Ludwig van Beethoven. “Jeg døde fra verdens uro, nå hviler jeg i et stille landskap, jeg lever alene i min himmel, i min kjærlighet, i min sang…”.

Medvirkende:

Isa Katharina Gericke, sopran

Håkon Kornstad, tenor

Yngve Søberg, baryton

Det Norske Solistkor

Det Norske Blåseensemble

Ensemble Allegria

Peter Szilvay, dirigent

Program:

GUSTAV MAHLER (1860–1911)/CLYTUS GOTTWALD (1925– )
Ich bin der Welt abhanden gekommen

LUDWIG VAN BEETHOVEN (1770–1827)
Christus am Ölberge, op. 85
1. Introduktion (Grave – Adagio) – Rezitativ “Jehova, du, mein Vater!” – Arie (Allegro) “Meine Seele ist erschüttert!”
2. Rezitativ “Erzittre, Erde, Jehovahs Sohn liegt hier” – Arie (Larghetto) “Preist des Erlösers Güte” – Chor (Allegro) “Oh, Heil euch, ihr Erlösten!”
3. Rezitativ “Verkündet, Seraph, mir dein Mund” – Duett (Adagio molto) “So ruhe denn mit ganzer Schwere”
4. Rezitativ “Willkommen, Tod!” – Chor (Alla marcia) “Wir haben ihn gesehen”
5. Rezitativ (Tempo della Marcia) “Die mich zu fangen ausgezogen sind” – Chor (Allegro molto) “Hier ist er, hier ist er”

Earlier Event: January 25
Glogerfestspillene: Tradisjon og sanntid
Later Event: May 8
NÅ: Christian Wallumrød